Member login

History of the 2nd Armored Division

De 2nd armored Division heeft een grote en goede reputatie gekregen tijdens en de tweede wereldoorlog. De divisie kreeg 7 "battle streamers" en heeft maar liefst 19 "unit citations" ontvangen. Zelfs bij de duitsers had de divisie een reputatie, een gevangen genomen duitse officier heeft ooit de opmerking gegeven "hoeveel 2nd armored division zijn er?"


Luchtfoto van fort Benning kort na de oprichting van de divisie

De 2nd Armored Division werd opgericht in Fort Benning in de staat Georgia op 15 juli 1940. Ze namen deel aan verschillende Manoeuvres die door het amerikaanse leger werd georganiseerd als voorbereiding op hun deelname aan de oorlog.

Zo nam de divisie tussen juni en November 1941 deel aan de Tennessee, louisiana-Texas en de carolina Maneoevers. dan tussen Juli en augustus 1942 namen ze nogmaals deel aan de Carolina Manoeuvres.


Louissiana maneuvers

Texas maneuvers, army day paradeOp 8 november 1942, zijn ze geland in Noord-Afrika, in Marokko. Ze zijn aan land gekomen in de Haven van Lyautey en in de buurt van de steden Safi en Fedala. Na de bevrijding van Marokko hebben ze de First Armored division ondersteund in tunesië tijdens de winter van 1943.

Halftrack gecamoufleerd door cactussen in Tunesië, februari1943


De divisie is vertrokken in de steden Oran en Bizerte, Tunesië, met als bestemming het eiland Sicilië, waar ze op 10 juli 1943 aankwamen in de steden Gela en Licata. Ze gingen dwars door Sicilië en bevrijdde de stad Palermo op 23 juli 1943.

Sherman Tanks in Sicilië


Op 26 November 1943 kwamen ze aan in Engeland met de boot vanuit Palermo. Waarna meededen aan de voorbereidingen op de invasie van Europa. Ze landde op de stranden van Normandië op 9 juni 1944.

Sherman Tank van het 66th armored Regiment op weg naar St. Lo


Op 14 en 15 juni 1944 werden het duitse 8ste Parachute Regiment en de 37ste SS panzer Grenadiers in Carentan verslagen door het Combat Command 'A' van de divisie. De 2nd armored division brak door de St. lo-Periers linie op 26 juli 1944 en begon zijn route richting duitsland in de voetsporen van het duitse 7 de leger.

Op 28 augustus 1944 staken ze de Seine over in de buurt van Mantes-Gassicourt. Op 2 september 1944 bereikten ze de Belgische grens in Rumes, nabij doornik. De nederlandse grens bereikte ze kort daarna op 15 september 1944 in de buurt van Maastricht.

Een halftrack op de Belgische grens


Op 18 september 1944 bereikte ze dan de grens van Duitsland in de buurt van Hillensberg, waarna ze Siegfried linie aanvielen en doorbraken in de buurt van Ubach op 3 oktober 1944. Ze bereikte uiteindelijk de rivier de Ruhr op 28 November 1944. In de nacht van 21-22 december 1944 werd heel de divisie gemobiliseerd en legde ze tijdens deze nacht een weg af van 150 km naar het Belgische stadje Celles, waar ze de duitste opmars tegenkwamen. HIer versloegen ze de duitse 2de Panzer divisie. Later zal blijken dat dit het verste punt is dat de duitse bereikte in the battle of the bulge.

Op 24 Maart 1945 staken ze de rivier de Rijn over. Ze bereikte de rivier de Elbe op 13 april 1945 in de buurt van Magdeburg en Schonebeck. En dan begin mei vierde de divisie VE-day ten zuiden van Wolfenbuttel.

Nadat de Russen berlijn hadden veroverd was het de 2nd armored division die op 4 juli 1945 als eerste geallieerde divisie Berlijn binnen mocht.


Commanders

Brigadier General George S. Patton Jr


De divisie werd opgericht onder leiding van Major General Charles L. Scott.

Al snel nam General George .S Patton Jr. de leiding over. Het is hij die ervoor gezorgd heeft dat de 2nd armored division zijn karakter ontwikkelde, die ze doorheen de oorlog zouden behouden. Het was onder zijn leiderschap dat de divisie zijn bijnaam "Hell on Wheel" heeft gekregen.

Voordat de divisie vertrok naar Noord-Afrika kwam ze nog onder leiding van general Willis D. Crittenberg.

Maar er zijn maar 3 Major generals die de divisie geleid hebben tijdens de gevechten in Europa. Tijdens de gevechten in Marokko stond Major General Ernest M. Harmon aan de leiding.
Tijdens de gevechten in Sicilië had Major General Gaffey de leiding. Na de landing in Normandië stond Major General Brooks aan de leiding.
En Als laatste Leidde Major General Ernest m. Harmon de divisie tijdens de Battle of the bulge en bij de opmars in Duitsland.


In totaal heeft de 2nd armored division tijdens de oorlog ongeveer 1880 km afstand afgelegd van Noord-Afrika tot in Duitsland.